Descoperire majoră în tratarea cancerului de col uterin realizată de oamenii de știință britanici

Getting your Trinity Audio player ready...

Oamenii de știință britanici au anunțat posibila cea mai mare descoperire în domeniul tratării cancerului de col uterin din ultimele două decenii. Conform unui studiu recent, utilizarea unei serii de medicamente existente și ieftine înainte de tratamentul standard prin radioterapie a redus cu 35% riscul ca femeile să moară din cauza acestei boli sau ca boala să reapară.

Rezultatele studiului, prezentate în cadrul conferinței medicale ESMO, au fost calificate drept “remarcabile” de către Cancer Research UK, organizația care a finanțat cercetarea. În cadrul studiului, 250 de femei cu cancer de col uterin au primit noul tratament, care constă într-o cură intensivă de șase săptămâni de chimioterapie cu carboplatin și paclitaxel, urmată de tratamentul standard de radioterapie. Comparativ, un grup de control format din alte 250 de femei a primit doar tratamentul standard.

După cinci ani, 80% dintre femeile care au beneficiat de noul tratament erau în viață și la 73% dintre ele boala nu a reapărut sau nu s-a răspândit. În comparație, în grupul de control, 72% dintre femei erau în viață și la 64% dintre ele boala nu a revenit sau nu s-a răspândit.

Dr. Mary McCormack, cercetător principal al studiului de la UCL Cancer Institute și UCLH, a subliniat importanța acestei descoperiri, afirmând că “aceasta este cea mai mare îmbunătățire a rezultatelor în această boală din ultimii 20 de ani”.

Deși medicamentele utilizate sunt ieftine și deja aprobate pentru utilizare, experții subliniază că nu toate femeile cu cancer de col uterin ar putea beneficia în aceeași măsură de acest tratament. Totodată, tratamentul poate avea efecte secundare, cum ar fi greața sau căderea părului.